interviu Bogdan Florea

WORLD DOCTORS ORCHESTRA vine in Romania sa puna bazele rețelei naționale de telemedicină în epilepsie. Bisturiu vs. violoncel, sala de operaţii vs. sala de concerte. Asa arata sfarsitul de mai pentru doctorii-artisti din World Doctors Orchestra. Peste 100 de medici din toate zarile lumii, vin pentru prima data in Romania pentru a pune bazele rețelei naționale de telemedicină în epilepsie. 

WDO este o orchestra formata exclusiv din medici (900 de membri) si de doua ori pe an, de fiecare dată în altă parte a lumii, se întâlnesc pentru a susține un concert în scop caritabil, suportând costurile deplasării si cazării din bani proprii.

Orchestra s-a constituit în urmă cu 8 ani, când cardiologul berlinez Stefan Willich a pus bazele orchestrei având ca scop dorința de a aminti lumii că nici granițele, nici interesele politice sau economice nu ar trebui să limiteze accesul și dreptul la îngrijirea medicală.

In Romania programul concertelor arata astfel: Cluj-Napoca – 26 mai – Casa Universitarilor, Brașov – 27 mai – Biserica Neagră și București – 28 mai – Ateneul Român.

Banii strânși din vânzarea biletelor vor fi folosiți pentru dotarea a cinci centre din țară cu aparate performante video-EEG si susținerea creării unei baze de date naționale a pacienților cu epilepsie. De asemenea, o parte din fonduri vor fi folosite și pentru pregătirea personalului medical, în special a asistentilor- tehnicieni EEG din sistemul de stat.

În România nu există o statistică precisă a persoanelor care dezvoltă crize de epilepsie. De aceea, la nivel național, se estimeaza că există aproximativ 400.000 de persoane care suferă de epilepsie, însă doar 150.000 sunt înregistrați și urmează tratament medicamentos. De altfel, pacienții diagnosticați cu epilepsie sunt obligați de cele mai multe ori să-și poarte boala ca un stigmat, integrarea lor socială și șansele de realizare profesională fiind de cele mai multe ori limitate.

Înființarea rețelei de telemedicină este un proiect inițiat de Lions Club Internațional, asociația cluburilor Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre cauzele și tratamentul epilepsiei, modalitatea de susținere a înființării retelei de telemedicină pentru epilepsie si achiziția biletelor petru concertele World Doctors Orchestra puteți găsi pe www.epilepsy.ro

Urmariti mai jos un interviu cu dr. Bogdan Florea, medic neurolog la Centrul de Epilepsie si Monitorizare EEG din Cluj-Napoca, unul dintre cei trei semnatari în studiul descoperirii complexului niu în EEG.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit