TEN-T Days

TEN-T Days Riga 2015. Europeni fiind, mobilitatea ne afectează pe toti în mod direct. In acest moment, statele membre au 5 milioane km de sosele, peste 200.000 km de linii de cale ferată și 41.000 km de căi navigabile interioare. In urmatorii 10 ani, în funcție de proiectele care urmează să fie anunțate in cateva saptamani de către Comisia Europeană, vor fi finalizate cele 9 coridoare de transport care vor traversa Uniunea Europeană de la nord la sud și de la est la vest.

Violeta BULC  – Comisar European ppentru Transport- Aceste 9 coridoare au fost create pentru a crea o adevarata coloana vertebrala pentru UE. Am cerut Romaniei sa-si optimizeze infrastructura de cai ferate avand in vedere costurile mari de intretinere si sa se gandeasca cu mare atentie la viitor pentru ca e usor sa scoti sinele, dar e mai greu sa le pui la loc.

Pana in toamna primele pachete financiare ar trebui sa ajunga deja la statele membre. O tema de mare interes, avand in vedere ca vorbim de cel mai mare buget pe care UE l-a alocat vreodata pentru transport: 11.900.000.000 €.

Herald RUIJTERS, Head of Unit, MOVE.B1 – Romania este inclusa in doua coridoade: Rin – Dunare si Orient-East Med. Ambele sunt extrem de importante pentru ca fac legatura intre Constanta si Bucuresti si Budapesta- Ungaria. Prioritate are transportul feroviar, si asta pentru ca 70% din emisiile de carbon sunt datorate traficului rutier. De aceea, vorbim despre electromobilitate si vehicule inovatoare, de la autoturisme și vehicule utilitare ușoare la vehiculele grele, cum ar fi camionul mobil de realimentare CNG sau autobuzele si camioanele pe hidrogen. Exista masini electrice si tehnologii, dar serviciile si infrastructura de incarcare sunt inca o problema.

Amit Yudan – Ardan, AustriaCe e special si important la masinile electrice este eficienta. Acestea folosesc 90% din energie pentru a se pune in miscare, spre deosebire de masinile clasice care folosesc doar 70 – 80%. Daca va intereseaza sa incarcati masina acasa acesta este dispozitivul pe care il recomandam proprietarilor de masini electrice.Durata maxima de incarcare poate ajunge la 8 h si costa 2 euro sa o incarci complet. Cat poti sa mergi cu o astfel de baterie? Cifra ocifiala este 199 km, cu variatii mici in plus sau in minus.

La cativa km de Riga, una dintre localitatile de pe malul marii a implementat un proiect care reduce cu 30- 40% costurile pentru combustibil. 10 autobuze echipate cu un sistem dual unic rulează pe bio – gaz inca de acum un an.

Robert Strods – GasLiner – Acesta este un GasLiner, o statie mobila cu gaz comprimat care poate transporta combustibilul in orice depou si poate incarca cu gaz orice autobuz. Autobuzele pot functiona doar pe gaz sau pot avea un sistem dual unic ca acesta: merge 30% pe diesel si restul de 70% pe bio-gaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit