Interesul sporit pentru patentare si brevetare din ultima vreme arata ca războiul economic se joacă acum în domeniul inovării. Mai ales ca, economiștii au stabilit clar legătura între inovație și creșterea pe termen lung. Inovatia ne simplifica viata de zi cu zi, creeaza locuri de munca si sustine economia. Noile tehnologii aduc multe plusuri in standardul nostru de viata. Uneori chiar salveaza vieti.

Istoria patentului incepe in sec XV la Venetia. In acele vremuri, orasul era o adevarata putere globala si avea o industrie celebra a sticlei colorate, o tehnologie pastrata in mare secret in atelierele din Murano. Senatul a oferit mesterilor drepturi exclusive pentru fabricarea si vinderea pretiosului material, in schimbul dezvaluirii secretului unor ucenici. Asa s-a nascut contractul dintre inventator si societate, care ofera exclusivitate acestuia pentru folosirea comerciala a inventiei sale, iar societatii posibilitatea de a se bucura de beneficiile inventiei.

Care este durata maxima a unui patent? 20 de ani, dupa care devine tehnologie publica si poate fi folosita de oricine. Ce inventie poate fi patentata? Potrivit legislatiei in rigoare, o inventie trebuie sa fie noua, sa reprezinte un salt tehnologic si sa aiba aplicabilitate industriala.

Cand vorbim despre drepturile de proprietate intelectuala trebuie sa avem in vedere mai multe categorii. Patentele sunt inventii si noutati cu aplicabilitate industriala si pot dura pana la 20 de ani. Design-ul are o durata maxima de viata de 25 de ani. Marcile inregistrate sunt semnele distinctive care diferentiaza bunurile si serviciile unei companii de o alta. Copyright-ul se refera la domeniul artistic, muzica, cinema, fotografie, harti, desene tehnice sau programe pentru PC si pot supravietui de la 50 la 70 de ani. Mai vorbim, de asemenea, de produse a caror calitate si reputatie sunt legate de originea lor geografica. (Darjeeling Tea)

Cererile de brevete si patente la EPO a crescut anul trecut, ceea ce arata interesul pieței europene pentru inovatie. EPO primește și procesează 300 000 de cereri de brevet pe an. Doar 25 % dintre aplicatii devin patente. Creșterea este cauzata insa de aplicații non-europene, în special din China, Statele Unite ale Americii, Japonia și Coreea. Brevetul a devenit o armă strategică pentru companii. Este un instrument important intr-o economie bazată pe cunoaștere din ce in ce mai mult. Acesta este unul dintre motivele pentru UE are nevoie de brevetul unitar care este de așteptat să intre în vigoare în 2016. In acest moment EPO acordă brevete europene valabile pe teritoriul mai multor state, atât din UE cât şi din afara sa (statele asociate semnatare EPO). Aceste brevete formează un pachet care cuprinde tot atâtea brevete pentru câte state se doreşte protecţia invenţiei. Brevetul unitar va fi valabil pe întreg teritoriul UE, nemaifiind necesară validarea sa de către fiecare stat în parte.

Este foarte important sa vorbim despre impactul economic pe care patentele il au la nivel European. Conform raportului pe 2014, industria drepturilor de autor a generat peste 50 de milioane de slujbe si a adus 39% din GDP-ul UE. Asta nu inseamna ca europenii nu merg in numar mare sa-si inregistreze inventiile in afara continentului. Si asta pentru ca de cele mai multe ori, birocratia si timpul mare de procesare ii sperie pe cei care aplica: poti sa astepti pana la trei ani, dupa finalizarea aplicatiei (care este in sine un proces extrem de complex), pentru a obtine un brevet.

Conform aplicaţiilor la EPO, România a înregistrat o activitate inovaţională modestă: mai putin de 30 de cereri in 2014. OSIM acordă asistenţă tehnică şi financiară celor care vor să-şi protejeze invenţiile la nivel european. Dar banii sunt putini, iar numeroasele acte necesare depunerii dosarului de brevetare precum şi de timpul lung de aşteptare sunt descurajante. Pe scurt, daca doresti sa-si protejezi inventia doar la nivel national, OSIM este cel mai potrivit. Daca vrei sa fii acoperit la nivel european, atunci costurile sunt mult mai mici daca vei apela la EPO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit