Industria europeana nu e istorie. Cel putin asta sustin membrii CE care atrag atentia statelor membre ca ar trebui sa acorde mai multa atentie sectorului industrial daca vor sa depaseasca criza in totalitate.Pentru aceasta insa trebuie rezolvate problema cererii interne, care continua sa fie foarte scazuta, lipsa inovatiei, normelor administrative si financiare greoaie si reducerea costurilor mari ale energiei.

Productia este încă un sector central în UE, reprezentand peste 80% din exporturile UE, alături de cercetare și inovare. Cu toate acestea, criza din zona euro a dus la o scaderea a acesteia. Obiectivul Comisiei este de a realiza o pondere în PIB a productiei de 20% până în 2020, fata de nivelul actual de 15%.

Prioritare pentru investitii vor fi 6 domenii: productia avansata, tehnologiile avansate, industria biotech, vehiculele ecologice, constructiile sustenabile si materiile prime, retelele energetice si infrastructurile digitale. Comisia propune masuri care sa usureze accesul la finantare publica si privata pentru invovatie, investitii si afaceri mici si mijlocii. Pentru prima data instrumentele financiare vor putea fi folosite impreuna. Vorbim aici despre programele COSME, Horizon 2020, fonduri structurale, fonduri nationale sau impumuturi de la Banca Europeana de Investitii. Deocamdata CE afirma ca in perioada urmatoare vor fi disponibili 100 mld de euro pentru revitalizarea ind europene. Mai mult decat atat pentru a conecta ind la piata si la clienti, noul Small Business Act propune infiintarea unei firme in 3 zile la un cost de 100 de euro.

Una dintre problemele care nu pare sa aiba o rezolvare usoara este lipsa unei piete energetice autentice. In acest moment, nu exista piata energetica la nivel european. Lipsa unor interconectari adecvate duce la costuri diferite. Tb depasita problema insulelor energetice. Europa plateste de 2 ori mai mult pt electricitate decat sua, iar impozitele si taxele reprezinta 50 % din pretul final.

In ceea ce priveste gazele de sist acestea nu sunt decat o sursa suplimentara. Totul tine de diversificare. Fiecare stat trebuie sa-si aleaga sigur mixul energetic pe care-l doreste.
Ca aceste aspecte sa fie rezolvate si valorificate trebuie sa existe insa un impuls politic asumat din partea tuturor statelor membre.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit