European SME Week Summit. În UE 23 de milioane de afaceri asigură locuri de muncă pentru 70 % din sectorul privat. CE este decisă să acorde prioritate IMM-urilor si atrage atentia ca neglijarea acestora inseamna renuntarea la milioane de slujbe.

Pentru a face viata mai usoara afacerilor mici si mijlocii, CE si PE au adoptat in 2008 Small Bussiness Act pt Europa. Acesta fost revizuit in 2011 iar cele trei directii in care trebuie sa insistam sunt: accesul la finantari, simplificarea legislatiei si acesul la pietele externe. Daca vrei sa creezi slujbe la nivel european, sa ai o crestere economica nu poti ignora uriasul potential pe care IMM il reprezinta.

Transferul de bussines si cea de a doua sansa pentru antreprenori par sa fie raspunsurile pe care CE le are in acest moment pentru IMM. In Europa exista 500.000 de firme care ofera 2 mil de locuri de munca. Dintre acestea 150.000 dau faliment, pierzandu-se in felul acesta 600 000 de slujbe in fiecare an. Statele membre tb sa asigure un cadru legal care sa le permita celor care o iau de la capat aceleasi sanse ca si celor care sunt la prima afacere.

Prioritatea Comisiei Europene este cresterea economica. Ne dorim ca in perioada urmatoare intreprinderile mici si mijlocii sa aiba acces la finantari mult mai usor. De asemenea, incercam sa le usuram activitatea reducand birocratia, incercand sa realizam un cadru legislativ care sa le permita extinderea nu doar la nivel national ci si la nivel european sau regional. Romania are acces mai greu la fonduri. Bulgaria, Romania sunt tari in care ar trebui sa gasim solutii pentru a determina bancile sa ofere cu prioritate credite afacerilor mici si mijlocii.

Oficialii spun ca la nivel european trebuie schimbata mentalitatea si atitudinea fata de risc a antreprenorilor. In SUA faptul ca o afacere esueaza nu este o stigmatizare, ci mai degraba o medalie de merit. In Europa consecintele nu sunt doar materiale ci si psihologice. Exista putini antreprenori care in urma traumei unui faliment, pornesc din nou o afacere.

In Raportul pe 2010 privind performanta IMM Romania sta in clasament alaturi de Austria, Suedia si Germania ca tara ce a avut rata pozitiva de crestere atat ca venituri cat si ca angajari. La polul opus se afla Grecia, Spania si Irlanda. Franta, Belgia, Italia sunt tari unde IMM au avut rata pozitiva de crestere, dar negativa la angajari.

Lipsa de capital pentru IMM ameninta sa puna in pericol capabilitatea Europei de a gasi un drum in afara crizei. In aceasta toamna CE va prezenta o strategie care va permite fondurilor transfrontaliere de investitii sa opereze mai usor in cadrul UE. Fonduri de la investori dispusi sa puna la dispozitie capital de risc in schimbul unor parti din aceste companii.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit