Intr-o Europa obisnuita sa cheltuiasca si sa consume intr-un ritm ametitor, ciudat sau nu, exista potrivit statisticilor oficiale 89 de milioane de oameni care dispun de resurse atat de limitate incat nu-si pot permite strictul necesar.

Un fenomen in crestere in Europa, mai ales odata cu instalarea crizei economice. 2010 a fost anul Anul european pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale, un an care pare sa nu fi descoperit retete miraculoase daca ne gandim ca deja 17% din populatia Europei traieste la minima rezistenta. Oficialii europeni spun insa ca aceaste cifre sunt constante de aproape 10 ani. Si totusi daca in 2007 existau 79 de milioane de europeni aflati la limita saraciei, iata, acum, in mai putin de 4 ani cifra a crescut cu inca 10 milioane.

Ce semnifica in ochii politicienilor europeni sa traiesti la limita saraciei? A fi sarac inseamna sa nu poti avea acces la servicii si bunuri de consum. Statisticile difera si aici de la o tara la alta. Daca in Cehia a fi sarac inseamna sa castigi mai putin de 270 de euro pe luna, in Olanda vorbim despre o medie de 910 euro. Oficialii spun ca e normal sa fie asa, avand in vedere ca puterea de cumparare e diferita de la o tara la alta.

Statisticile europene privitd Romania sunt din 2009 si arata ca romanii sunt supusi riscului de saracie si exluziune sociala in proportie de 43%. Cei mai afectati sunt in Romania copiii ( un procent de 52% ) si femeile singure (57%). De asemenea 73% din familiile care depasesc 3 membri traiesc la limita saraciei.

Ce face Europa sa lupte impotriva saraciei? Care sunt instrumentele si ce bani pun pe masa statele membre pentru a reduce acest fenomen? Acestea sunt intrebarile la care a incercat sa raspunda cea de a 10 editie a European Meeting of People Experiencing Poverty de la Bruxelles.

O stategie comuna de schimbare a celor mai bune practici intre statele membre, reducerea distantei dintre politicile sociale si economice par sa fie propunerile Europei pentru combaterea saraciei. Ramane de vazut in ce masura asta va duce la programe reale si concrete mai ales ca strategia EUROPE 2020 isi propune sa reduca numarul saracilor de pe batranul continent cu 20 de milioane. O cifra extrem de ambitioasa si usor nerealista in conditiile in care criza economica nu pare a fi nici pe departe vindecata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit