European Economic Forecast – Winter 2013. Prima jumatate a anului sta sub semnul unei cresteri economice moderate avand in vedere ca activitatea firmelor s-a restrans foarte mult, iar consumatorii sunt mult mai atenti la portofelele lor.

Soarele ar trebui sa rasara peste Europa spre toamna, cand vor creste consumul si investiile. Cel putin asta sustine prognoza economica pentru iarna acestui an publicata la sfarsitul lunii februarie de Directoratul General pentru Afaceri Economice si Financiare al Comisiei Europene.

Dupa ce economia europeana s-a scaldat in ape tulburi in anul care tocmai a trecut, lucrurile par sa se aseze, cel putin din punctul de vedere al increderii in pietele financiare. Cu toate acestea, cifrele spun altceva. In 2013 se asteapta doar o crestere de 0,1 % pt UE si o contractie de -0.3% pentru zona euro. Somajul ramane unul dintre marile semne de intrebare, avand in vedere ca cifrele cresc de la an la an: 11% in UE si 12% in zona euro. Procente mult prea mari care au deja consecinte sociale grave si care pun in pericol prosperitatea Europei pe termen lung.

Pe scurt, in acest moment, harta Europei arata astfel: in Franta amanarea reformelor greveaza finantele publice, pt Spania exporturile raman singura sursa de crestere, in Germania se asteapta o incetinire temporara a ritmului economic, iar Italia pare sa iasa dinĀ  recesiune la mijlocul acestui an. Lucrurile nu stau la fel de bine pentru Portugalia unde cresterea negativa amana o eventuala revenire. Grecia ar trebui sa faca mari progrese avand in vedere ca i s-au creat conditiile pentru iesirea din zona de turbulenta, iar Bulgaria va avea parte de o recuperare foarte lenta.

Pentru Romania cererea interna este singurul motor al unei recuperari modeste. In 2013 PIB-ul va creste doar la 1,6%. Exporturile vor avea o contributie negativa datorita unei cresteri lente a pietelor in care Romania exporta si a importurilor mari pe care tara noastra va fi nevoita sa le faca. Piata muncii continua sa ramana slaba in ciuda reducerilor de personal din sectorul public si a aparentei stabilizari din 2012. Se asteapta ca investitiile sa contribuie de asemenea la cresterea economica a Romaniei desi nr de investitori va fi mai redus ca in anul precedent avand in vedere situatia din Europa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit