eCall – O propunere din partea Comisiei Europene care pare sa fie accesibila incepand cu 2015. Toate masinile noi vor veni la pachet cu acest sistem care se activeaza automat in cazul unui accident.

Ramane de vazut in ce masura producatorii auto vor saluta aceasta propunere a Uniunii Europene. Pretul va fi in jur de 40 de euro.

eCall va apela automat numărul 112 în cazul unui accident rutier grav și va transmite prin rețelele de telecomunicații, informațiile senzorilor de impact, precum și coordonatele GPS la agențiile de urgență locale. Odata declansat, sistemul apeleaza cel mai apropiat centru de urgente 112 si ofera informatii despre locatia masinii, ora accidentului si trimite detalii serviciilor de ambulanta, politie si inspectoratele pentru situatii de urgenta. Daca viteza unei masini scade foarte repede de la 100 km/h la 10 km, dispozitivul intelege ca s-a produs un accident si se activeaza. In marea majoritate a timpului, dispozitivele stau in stand-by. Ele sunt programate sa fie active 12 ore de la momentul apelului, aparatul folosind curentul electric al masinii.

In luna aprilie 2014, Parlamentul European a votat implementarea acestui sistem la nivelul Uniunii Europene. Asta inseamna 10 minute castigate la orice interventie. Autoritatile spun ca se asteapta la o scaderea a deceselor rutiere cu 10% si reducera severitatii leziunilor cu pana 15 %.

Un interviu de la Bruxelles cu GILLES CARABIN – Policy officer Unit Intelligent Transport System.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit