Budapesta

Budapesta. Thank God I’m a tourist! Shoes on! Toate ghidurile turistice declara sus si tare ca ai nevoie de 2-3 zile sa vizitezi Budapesta. Mi-au fost suficiente 6 ore.


Taxiul de la aeroport a costat 23 de euro, dar am facut 1h 30’ pana la hotel (drum de 20 de min). Simplu. E sosea cu doua benzi pana la intrarea in oras. Am stat la art’hotel vis-a-vis de Parlament. Excelenta locatie si au camere pentru fumatori. Cumparati cadouri pentru acasa din oras. Exista magazine doar cu produse unguresti. Ma intreb daca noi avem atatea produse incat sa putem deschide un astfel de magazin ?! Pe celebra Vaci Utca – cea mai populara strada de shopping – gasesti aceleasi branduri ca in orice mall bucurestean. Va recomand mai degraba stradutele laterale cu baruri cochete sau magazine mai putin turistice. Nu ratati o plimbare noaptea prin Budapesta. Majoritatea cladirilor si podurilor sunt luminate, iar centrul e plin de lume civilizata.

Top 5: 1. Bastionul pescarilor – un fel de castel de inspiratie Disney. Are 7 turnuri, fiecare simbolizand triburile maghiare care s-au asezat in anul 900 pe teritoriul Ungariei de azi. Privelistea si pozele sunt de nota 10.

2. Funicularul – cea mai populara modalitate de a ajunge din Pesta la castel. Arata ca trenuletul de jucarie pe care il primesti de Craciun. A fost realizat de fiul celui care a construit Chain Bridge.

3. Podul cu lanturi – brand-ul orasului si primul pod permanent peste Dunare. Pana atunci cel mai apropiat pod era la Viena, iar iarna puteai traversa Dunarea doar cu ferry. Exista un pod care functiona vara si era dezasamblat la venirea frigului. A fost construit la dorinta contelui Szechenyi care nu a putut sa treaca Dunarea cu ferry din cauza vremii si sa ajunga la funeraliile tatalui sau.

4. Buda Castel – nu va asteptati la apartamente regale. Aici e National Galley si Muzeul de Istorie. E o priveliste frumoasa asupra Pestei si o schimbare de garda spectaculoasa.

5. San Stefan – cea mai mare biserica din oras. Interiorul e placat cu 50 de tipuri diferite de marmura.

Evident, nu veti putea ignora nicio secunda Dunarea care ramane personajul principal al orasului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit