20140305_153333_resized

Alegerile europene 2014. This time is different. De ce diferit? Pentru ca UE a suferit mult in ultima vreme la capitolul popularitate. Pentru ca instabilitatea economica si criza nu sunt capitole inca inchise. Pentru ca numarul euroscepticilor creste in fiecare zi. Pentru ca sunt tari care par dispuse sa renunte la statutul de membru al UE.  

500 de milioane de europeni vor hotari la alegerile din 22 – 24 mai in ce directie politica va merge UE in urmatorii 5 ani. Fiecare tara va decide ziua in care cetatenii sai vor merge la vot. Daca cele multe tari voteaza duminica, olandezii si englezii vor merge la urne, conform traditiei, intr-o zi de joi.

In acest moment, Parlamentul European are 766 de membri. Dupa alegeri vor ramane 751. Romania are dreptul la 32 de locuri,  cu un loc mai putin ca pana acum. Cei mai numerosi parlamentari europeni vor fi germanii (96 de locuri), iar cele mai putine locuri (6) le vor reveni reprezentantilor din Estonia, Cipru, Luxemburg si Malta. Proportia reprezentarii in Parlamentul European este stabilita in functie de numarul de cetateni.

Noutatea absoluta a alegerilor este una dintre primele prerogative pe care le avea noul Parlament: alegerea pentru prima data a presedintelui Comisiei Europene la propunerea Consiliului. Consiliul propune, Parlamentul decide. Unul dintre candidatii sustinuti de partidele europene il va inlocui pe Jose Manuel Barroso in toamna. Cine va fi acesta? Lupta pare destul de stransa. Pentru desemnarea noului presedinte va fi nevoie de o majoritate absoluta (50% +1), ceea ce va duce la formarea de aliante extrem de interesante.

In acest moment, in Parlamentul European exista 7 grupuri care reunesc peste 160 de partide nationale. Cele mai importante dintre ele si-au desemnat deja candidatii. Liberalii merg la vot cu Guy Verhofstadt, fost premier belgian si actual deputat. Stanga europeana il sustine pe Alexis Tsipras, liderul opozitiei din Grecia, iar Partidul European al Verzilor propune ca intotdeauna, doua variante: Jose Bone si Ska Keller. Socialistii pariaza pe Martin Schulz, actualul presedinte al Parlamentului European. Candidatul celui mai numeros grup parlamentar, PPE  va fi anuntat  la Dublin pe 7 martie.

Din cei 33 de europarlamentari romani doar 3 nu sunt afiliati nici unui grup din PE: Adrian Severin, Corneliu Vadim Tudor si Dan Dumitru Zamfirescu. 14 europarlamentari romani (reprezentantii PDL si UDMR) apartin grupului parlamentar PPE ( Partidul Popular European). Reprezentantii PNL (5) sunt membrii grupului ALDE – Alianța Liberalilor si Democraților pentru Europa, iar restul de 11 parlamentari, membri ai PSD si PC, fac parte din grupul Alianţei progresiste a socialistilor si democratilor.

Listele pentru europarlamentare sunt aproape gata si in Romania. PSD-ul a fost primul partid care si-a anuntat candidatii. Listele celorlalte partide nu par sa contina suprize majore. Oricum, candidaturile pot fi depuse până pe 26 martie. Varsta minima a candidatilor este de 18 ani in cele mai multe state membre. In Romania candidatii trebuie sa fi implinit 23 de ani, in timp ce in Italia si Grecia varsta legala este de 25 de ani.

Sistemul de votare difera de la o tara la alta: exista votul preferential, un sistem in care votantul isi poate declara preferinta pentru unul sau mai multi candidati de pe lista (Belgia, Bulgaria, Olanda, Slovenia) sau listele inchise unde partidele politice stabilesc ordinea candidatilor, iar alegatorii voteaza pentru un partid (Franta, Germania, Romania). Un alt sistem de votare aplicat in Malta si Irlanda este votul transferabil. Fiecare alegator are un vot pe care il poate transfera de la candidatul preferat no 1  la candidatul preferat no 2.  Astfel, daca cel pe care il votezi nu are sanse sa fie ales, sau are deja suficiente voturi, votul tau e transferat la urmatorul candidat din lista ta de preferinte.

In ciuda scaderii popularitatii Uniunii Europene, politicienii sunt optimisti. Din cei 500 de milioane de europeni cu drept de vot, sunt asteptati la urne 400 de milioane. La ultimele alegeri europarlamentare din 2009  doar 28% din romani au votat, o prezenta scazuta comparativ cu celelalte tari europene.

 

 

 

 

www.elections2014.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit