Act React Impact. This time is different. Sub acest slogan stau alegerile europene din 2014. De ce diferit? Pentru ca abia acum a ajuns cutitul la os.UE a fost pusa la grea incercare in ultimii ani, ceea ce a dus de la entuziasm la reticenta. Aderarea nu mai pare sa fie atat de dorita. Croatia nu va fi prea curand urmata de o alta tara balcanica. Asta daca ne uitam la Turcia unde perceptia publica nu mai este atat de pro europeana.

Presedintele Barroso a vorbit recent despre o Europa mai buna. Cum? Cand? Ce trebuie schimbat pentru asta? Sunt intrebari la care UE a gasit un raspuns diplomatic, ramane de vazut daca si realist. Nu mai vorbim de o Europa construita pentru europeni, ci de o Europa construita de catre ei. Europa trebuie sa se consulte mai mult cu cetatenii sai si trebuie sa treaca printr-o dezbatere publica.

In functie de tabara, Europa este fie solutia, fie cauza problemelor. Sigur, de multe ori, guvernele nationale s-au ascuns in spatele UE pentru a nu-si asuma decizii politice, sociale si economice nepopulare sau s-au folosit de aceasta pentru a-si acumula capital electoral Asa cum se intampla si cu David Cameron in acest moment. Ziarele britanice au anuntat ca peste 29 de milioane de bulgari si romani vor veni in Regat dupa 1 ianuarie 2014. Evident, o aberatie. Cu totul, populatia celor doua state nu insumeaza atatea mil de cetateni. Mai mult decat atat, media celor care beneficiaza de ajutoare sociale In UE este de 3%. Un procent mic, o falsa problema.

Cert este, ca in goana dupa capital politic si electoral tot mai multe voci rasiste apar in Europa. De altfel, se asteapta ca la alegerile din 2014 partidele extremiste sa fie foarte bine plasate in sondaje.

Problema cea mai mare pe care o are insa UE in acest moment este somajul. 1 din 9 europeni nu are loc de munca. Sunt 26 de milioane de someri si doar 2 mil de locuri de munca vacante. Ceea ce e interesant este ca vorbim de mobilitate europeana cand se pune problema de top brains. In ceea ce priveste celelalte slujbe, nimeni nu pare sa aiba solutii.

Un lucru e clar: cine va putea in privinta somajului sa Act. React. Impact (sloganul alegerilor din 2014)  va castiga pariul cu UE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit