Femeile sunt abuzate acasa, la serviciu, public si online. Cifrele ultimului raport al Agentiei pentru Drepturi Fundamentale arata ca fenomenul este raspandit in egala masura in tarile europene.

 

Un subiect tabu, avand in vedere ca  aproape 70% dintre femei nu au raportat politiei incidentele de violenta la care au fost supuse. 22% dintre participante au marturisit ca au fost agresate fizic si sexual de catre partener. Aproape jumatate dintre ele vorbesc si despre violentele psihologice la care au fost supuse acasa: au fost umilite in fata altor persoane, li s-a interzis sa paraseasca locuinta, le-au fost luate cheile de la masina sau au fost incuiate in casa. Peste 40 de milioane de femei din Europa au fost hartuite sexual in ultimul an. Agresorul a fost un sef, un coleg sau un client. In ceea ce priveste hartuirea cibernetica, cele mai multe dintre femeile intre 18 si 30 de ani au fost supuse unor avansuri nepotrivite pe retelele de socializare sau au primit e-mailuri si mesaje text cu continut sexual explicit.

Blanca Tapia – Agentia pentru Drepturi Fundamentale, UE

Acesta este cel mai mare studiu privind violenta impotriva femeilor facut in Europa si in lume. Este timpul sa facem ceva in acest sens, avand in vedere ca avem toate aceste date actualizate.

Colectarea acestor date arata ca statele membre UE trebuie sa reexamineze politicile si actiunile legislative privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice. Mai mult decat atat, politia, profesionistii din domeniul sanatatii, angajatorii si serviciile specializate de asistenta trebuie sa beneficieze de resurse financiare corespunzatoare.

Blanca Tapia – Agentia pentru Drepturi Fundamentale, UE

La nivel european, tarile membre ar trebui sa semneze Conventia de la Istanbul care contine legislatia privind prevenirea violentei, protectia femeilor abuzate si condamnarea agresorilor. Dar nu e doar o chestiune de legislatie. Noi propunem mai multe solutii integrate: de la serviciile sociale, la doctorii care au in grija femei abuzate, la politie si firmele care trebuie sa realizeze ca multe dintre angajatele proprii sunt supuse hartuirii sexuale.

Doar 24 % dintre romance vorbesc despre abuzul actualului sau fostului partener. Cu toate acestea, pentru mai mult de jumatate dintre ele, violenta este un fenomen destul de intalnit in societatea in care traiesc. Aparent, stam foarte bine la capitolul hartuire sexuala. Suntem pe penultimul loc din Europa cu un procent de 11 %.

Blanca Tapia – Agentia pentru Drepturi Fundamentale, UE

Femeile din Romania raporteaza rar la politie episoadele de violenta la care sunt supuse. Asta arata ca ele considera violenta domestica o chestiune privata, despre care nu se vorbeste. Romancele trebuie sa inteleaga ca aceasta problema este o problema sociala care nu poate fi rezolvata decat daca este constientizata. O alta mare problema in Romania este aceea ca femeile nu stiu unde sa ceara ajutor. Nu stiu de exemplu, unde sunt adaposturile, ceea ce arata fie ca acestea sunt prost finantate, fie ca sunt plasate doar in marile orase, nu si zonele rurale.

Raportul se bazeaza pe marturiile a 42 000 de femei din toate tarile membre cu varste cuprinse intre 18 si 74 de ani. Pe langa faptul ca demonstreaza prevalenta violentei impotriva femeilor adulte, detaliaza si incidente de violenta fizica si sexuala suferite de femei in copilarie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit